Mosolyotthon Alapítvány , HOHA
Mosolyotthon a Facebook-on


mosoly klub
MOSOLY OTTHON KLUB
Intézmények, a MOHA ajánlásával!
parafónia együttes
"A MOHA-t a
Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja".
AKTUÁLIS
 
2014. December.16.
 

   
 
2014. Március. 1
   
 
   
 
2013. December. 1
 
   
 
2013. Oktober. 2
 

 
2013. Szeptemben. 28
 

Kortárs művészek és autizmussal élő alkotók képei is szerepeltek a Mosoly Otthon Alapítvány idei, 5. jótékonysági aukcióján

2013. október 1., Budapest – Az autista lakóotthonok fenntartását támogató Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) rendhagyó módon a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus külön programjaként tartotta 5. művészeti aukcióját, amelyen közel 18 millió forint gyűlt össze. A Virág Judit által vezetett jótékonysági aukción kortárs magyar és külföldi művek, valamint a különböző autista lakóotthonokban született alkotások kerültek kalapács alá. A legmagasabb kifizetett összeg autista alkotó művéért 320 ezer Ft, míg a kortárs alkotó műért 2,4 millió forint volt.

A Mosoly Otthon Alapítvány immár 5. alkalommal rendezte meg nagysikerű jótékonysági aukcióját, amelyen idén 81 művet árvereztek el. Az aukciós tételek közül 11 mű nemzetközileg elismert magyar és külföldi kortárs művész munkája, mely az árverés előtti héten a Virág Judit Galériában megtekinthető volt a „Nem kell mindent érteni” című kiállítás keretében. A további 70 alkotás az autista lakóotthonokban a Mosoly Otthon Alapítvány által szervezett művészeti foglalkozásokon született. A legmagasabb összegeket Bernar Venet, valamint Bihari László művéért fizették. A jótékonysági árverés bevételével a MOHA az autista lakóotthonok fennmaradását kívánja támogatni.

A 2013. évi jótékonysági aukció művészlistája

Autista művészek                           Kortárs művészek
Amine Boukhezer                              Bernar Venet
Bárdfalvi Zsolt                                   Fekete Balázs
Bihari László                                     Hausel Katalin
Krejcsi Mária                                     Jorinde Voigt
Lakatos Renáta                                Maljusin Mihály
Mihálykó Tamra                                Maurer Dóra
Pados Zulejka                                   Morgan O’ Hara
Réti Kristóf                                        Société Réaliste
Varga Máté                                       Szíj Kamilla
Zoltán Gábor                                     Uglár Csaba
Várnai Gyula

A szervezők idén egy igazi exkluzív termékkel is jelentkeztek: a festményaukció mellett olyan selyemsálakra is lehetett licitálni, amelyeket az autista alkotók által megalkotott motívumok díszítenek.

A MOHA alapítója, Jaksity György úgy fogalmazott, hogy „a válság kitörése óta (Magyarországon) folyamatosan romló gazdasági környezet miatt egyre több munkával egyre nehezebb a civil szférának az üzleti világból anyagi segítséghez jutnia, ami a saját fundraising tevékenységünkön is látszik. Ugyanakkor ez az este is bebizonyította, hogy az évek óta folyamatosan ápolt támogatói és partneri kapcsolatok, az évről-évre megújuló, fejlődő programjaink és egyre innovatívabb támogatás keresési módok révén továbbra is finanszírozni tudjuk, egyéb az otthonok munkáját támogató projektjeink mellett a művészetterápiás tevékenységünket. Az aukció nyeresége révén ráadásul idén is több mint tízmillió forinttal, saját forrásainkból további hasonló összeggel tudjuk az autista otthonok működését támogatni.

A Mosoly Otthon Alapítványról (www.mosolyotthon.hu)
A 2007-ben életre hívott Mosoly Otthon Alapítvány az autizmussal élő gyermekeket és felnőtteket segíti országszerte 12 lakóotthon támogatásával, valamint a lakóotthonokban folyó rendszeres művészeti foglalkozások szervezésével. A lakóotthonokban nemcsak emberhez méltó teljes életet élhetnek az autizmussal élők, hanem a művészeti program által 2010 óta kibontakoztathatják tehetségüket is.

Kapcsolat:

Czunyi Zsuzsanna
Mobil: + 36 20398 9291
Email: zsombor99@t-online.hu

Tarr Hajnalka
Mobil: + 36 30 278 4151
Email: hojmalka@yahoo.co.uk

Sajtókapcsolat:

Szeles Gábor (MedMan Solutions Kft.)
Mobil: + 36 20 498 1995

Email: gabor.szeles@medmansol.hu

Programunk az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával valósult meg. http://norvegcivilalap.hu 
2013. Szeptember. 21
 

Jótékonysági művészeti aukció az autizmussal élők megsegítésére

Kedves Barátunk!

A Mosoly Otthon Alapítvány és a Concorde Értékpapír Zrt. tisztelettel meghívja Önt a 10. Nemzetközi Autism-Europe Kongresszus helyszínén megrendezésre kerülő 5. jótékonysági aukciójára.

Időpont:     2013. szeptember 26. 20 óra
Helyszín:    Budapest Kongresszusi Központ, Bartók terem, 1123 Budapest, Jagelló út 1-3.

 • 19.30  Érkezés és welcome drink, tárlatvezetés Tarr Hajnalka képzőművész által
 • 20.00  Köszöntő, műsor - Kálvin Balázs zongoraművész és Karosi Júlia jazz énekesnő és együttese előadása
 • 21.00  Jótékonysági aukció Virág Judit vezetésével
 • 21.40  Állófogadásos vacsora

Az est háziasszonya Krizsó Szilvia.
Idén öt éve, hogy a 2008-ban megrendezésre került első aukciónknak köszönhetően össze-kapcsolódott a kortárs képzőművészet és az autizmus ügye, és ebből az együttműködésből nőtt önálló projektté a  MOHA művészeti programja. Idei aukciónk különlegessége, hogy Tarr Hajnalka kurátori koncepcióját követve Pados Gábor és az acb Galéria szakmai támogatásával élvonalbeli nemzetközi és hazai kortárs művészek (többek között Bernar Venet, Jorinde Voigt, Maurer Dóra, Morgan O' Hara, Société Réaliste, Uglár Csaba, Szíj Kamilla) alkotásai is kalapács alá kerülnek autista művészeink munkái mellett. A kikiáltásra kerülő művek megtekinthetők  Autistic Arthonlapunkon.
Reméljük, megtisztel bennünket jelenlétével.
Jaksity György

A vacsorával egybekötött aukción és estélyen való részvétel feltétele 30 000 Ft támogatás résztvevőnként. A jótékonysági aukció teljes bevételével az autista lakóotthonokat, valamint az ott élő és kortárs képzőművészek segítségével alkotó fiatal tehetségeket támogatjuk.

Visszajelzését várjuk a  06-1-489-2302 telefonszámon vagy a mosolyotthon5@gmail.com email címen.


   
   
 
2013. június. 24
 
   
 
2013. június. 21
 

Mihálykó Tamara (1987.) közel 500 rajzból álló grafikai sorozatával először mutatkozik be a nagyközönségnek. A rajzok fiktív naplóként is értelmezhetők olyan szereplőkkel, akik ha valósak is, csak Tamara rajzain találkoznak egymással olyan helyszíneken, melyeken soha nem jártak együtt.

Rajzok emberi kapcsolatokról - egy autizmussal élő lány világából.

Tamara rajzai sajátos keverékei a naplónak, a fikciónak és a fotónak. Tamara kizárólag

saját magát vagy a számára fontossággal bíró embereket rajzolja, mindezt gyerekkora óta. Ezek az emberek többnyire valóságos személyek, általános iskolában, lakóotthonban megismert karakterek, valakik, akik közül egyeseket akár egy évtizede nem látott. Míg a karakterek zömében valósak – csakúgy, mint a helyszínek – a szituációk viszont, amelyekben ezek a figurák megjelennek, az ese-tek legnagyobb százalékában fiktívek. A párba rendezett, örök barátságba vagy szerelembe ágyazott figurák többsége nem ismeri egymást: a ruháik, a tárgyaik, vagy akár az, hogy egymás kezét fogják, Tamara világának tükörképei. Valós elemekből felépített nagy álom-kirakó ez, amely végtelenül személyes és megdöbbentő, és amit nem koptat el az idő. Lehetne talán a blue boxban, vetített háttérrel készült filmekre gondolni, vagy akár azokra a papírfigurákra, amelyekre különböző kivágott papírruhákat lehet ráakasztgatni - mindkettő felrémlik Tamara rajzait figyelve. A rajzok Tamara legfontosabb témáit járják körül újra és újra: házasságot, barátságot - egyszóval "A Kapcsolat"-ot, illetve annak lehetséges helyszíneit: séta, "felújított lakás", diszkó, …. Mindez nem lenne szokatlan téma egy fiatal lánytól: barátok, barátnők, életre szóló szerelmek, …, csak-
hogy Tamara autizmussal él. Egy olyan állapot hatja át a mindennapjait, ami többek között az emberi kapcsolatok területén okoz feloldhatatlan nehézségeket. Lakóotthonban él, mert önálló életvitelre nem képes. Érzelmeit, gondolatait szavakba önteni nagy nehézséget jelent számára, egy másik ember érzelmeit, gesztusait, megnyilvánulásait a maga teljességében értelmezni, átélni Tamara világában mondhatni esélytelen. És mégis: csak rajzol reggeltől estig, megfigyeli minden formailag megragadható részletét valaminek, ami számára nem átélhető. Több száz rajzban megfogalmazott, mintegy 42 emberből álló kapcsolat-struktúra teremt számára körvonalakat, épít köré otthont, biztonságot.

Tamara figurái idealizáltak, minden szereplő hatalmas szemekkel, csodálatosan megrajzolt arccal, hajjal néznek szuggesztíven a papír síkjáról a nézőre, legtöbb esetben frontálisan állnak kézen fogva vagy egyedül. Csak a háttér, a ruha és a partner változik, az arc mindig az adott karakter vonásait hozza milliméter pontosan az utolsó haj-szálig mindig ugyanúgy. Tamara rajzai a pontos és realisztikus, illetve az ezzel ellentétben álló idealizált ábrázolás különös ötvözete: adott esetben saját portréjának ugyanúgy része a hatalmas kék szem és a hegyvonal hullámaihoz hasonlító mályvaszínű ajkak, mint az utóbbi felett finoman kidolgozott narancssárga bajusz - Frida Kahlo bajuszos önarcképeit idézve fel önkéntelenül.
Tamara rajzait egyfajta fotóalbumként magánál hordja, nézegeti, mintegy a saját álomvilágának képi bizonyítékaként mindaddig, amíg a papír teljesen el nem kopik.

A Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány által szervezett kiállítás a több éve tartó AutisticArt elnevezésű képzőművészeti program fontos állomása, amelynek a hátterét az autizmussal élők lakóotthonaiban képzőművészek vezetésével megvalósuló rendszeres vizuális művészeti foglal-kozások adják. E programhoz tartoznak a lakóott-honok javára rendezett jótékonysági aukciók (Műcsarnok, 2008, 2010, 2011, Cyrano, 2012), valamint e program keretében valósult meg 2011-ben a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett PRIVÁT LABIRINTUSOK című tárlat is, 17 autista alkotó és 9 kortárs képzőművész közös kiállítása, mely Magyarországon elsőként hívta fel a figyelmet az autizmussal élők rajzi megnyilvánulásaira és a kortárs képzőművészet egyes kifejezési formáival való elgondolkodtató egybeesésekre.

Az AutisticArt program nemzetközi bemutatkozására nyílik lehetőség 2013. szeptember 26-28. között, a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett X. Nemzetközi Autizmus Kongresszuson megvalósuló művészeti kiállítás és aukció révén.

A kiállítás kurátora: Tarr Hajnalka képzőművész
a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője

Mihálykó Tamara a miskolci Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Lakóotthonának lakója.


   
 
2013. június. 14
 

A júniusi Esőember c. újságban egy cikk jelenik meg a MOHA tevékenységéről. 

A MOHA: civil szervezet a civil szervezetekért

Az újságíró többnyire a hibát veszi észre, pedig jó hírről írni mindig jobb. Czunyi Zsuzsannával, a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) ügyvezetőjével azért jó beszélgetni, mert mindig hallok jó hírt tőle. Most sem csalódtam. 

Az alapítvány neve akkor vált széles körben ismertté, mikor az első Fogadj be elnevezésű képárverést megrendezte az autista lakóotthonok javára, aminek az volt a folyománya, hogy Tarr Hajnalka képzőművész foglalkozásokat tartott a lakóotthonokban élő autista embereknek. A foglalkozásokon készült képek legjobbjait kiállították, majd elárverezték. Az első árverést követte a többi, de most már az autista alkotók művei kerültek kalapács alá. 2012 végén a harmadik Fogadj be árverést zárta sikerrel a MOHA. Az így befolyt pénzek mindig az autista lakóotthonok támogatására fordítódtak.

Egyesület segít alapítványnak

ás módon is támogatja az autisták (lakó)otthonait. Például úgy, ahogy az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány boncodföldi otthonában tették 2012 őszén. A boncodföldi ápoló-gondozó otthonban a "nehéz eseteket" is vállalják, az ott élők nem dolgoznak. A tatai Esőemberekért Egyesület vállalta az "Aktív Műhely Foglalkoztatási Eszközrendszer" protokollja szerint az otthon átvizsgálását (szervezeti működés, munkatársak, gondozottak kompetencia mérése) és fejlesztési javaslat készítését. Az Aktív Műhely protokollja szerint, a Lantegi módszerrel megvizsgált autista felnőttekről a kiértékelés után személyre szabott fejlesztési tervet kaptak a gondozók. (A Lantegi módszerrel a munkavállaló munkaképességét vizsgálják, azt, hogy milyen munka elvégzésére alkalmas.) Két workshopot is tartottak a munkatársaknak és a jogszabályokról, illetve azok várható változásairól adtak tájékoztatását, valamint szükség szerint folyamat-tanácsadást.

Az újságíró, ha ilyet hall, akkor örül, mert emlékezik azokra a kezdeti időkre, mikor elindultak a (lakó)otthonok, amikor még hályogkovács módjára tette mindenki a dolgát. Örül, hogy eljutottunk idáig: hogy az a tudás, amiből az egyik civil szervezet intézménye profitálhat, pénzt hoz a másik civil szervezetnek. És persze örül azért is, hogy van olyan civil szervezet, a MOHA, amely mindezt pénzzel támogatja: a képzés, a fölmérés, az egyénre szabott fejlesztési tervek; vállalkozási tanácsok (jogszabályi háttérrel) és az utazás stb. 500 ezer forintos költségét a MOHA Alapítvány állta.

(A cikk folytatását az Esőember júniusi számában olvashatják.)

   
 
2012. december. 20
 

Autizmus képzés


"Azt hiszem, hogy a körülöttem levő világ meg nem értéséből származó zavarodottság okozza az összes félelmemet. Ez a félelem aztán magával hozza a visszahúzódás iránti igényt. Bárminek, ami segít csökkenteni ezt a zavarodottságot (és itt valójában csak nagyon kevés ember segíthet) az a hatása, hogy csökken a félelem, és végül pedig csökken az elszigeteltség és a kétségbeesés, így tehát az élet elviselhetőbbé válik. Ha a többi ember akár csak néhány percre kipróbálhatná, milyen autistának lenni, talán akkor tudnák, hogyan lehet segíteni." (Therese Joliffe, autizmussal él)

2012 októberében útjára indítottuk autizmus ismereteket nyújtó felnőttképzési programunkat az autista lakóotthonokban dolgozók számára, mely lehetőséget ad  a fiatalokról  a mindennapokban gondoskodó munkatársaknak arra, hogy bővítsék autizmus-specifikus ismereteiket, jobban megértsék az autizmussal élők egyedi látásmódját és ebből adódó alapvető nehézségeit a mindennapokban való boldogulásban,  és így valóban szakszerű ellátást tudjanak nyújtani számukra. A gyakorlati problémákra koncentráló 3 napos képzés keretében a résztvevők az autizmus neves szakembereinek előadásait követhetik figyelemmel és lehetőség van a való életből vett problémák megvitatására illetve az arra való megoldás közös megkeresésére is. 
A képzés 3 alkalommal, október-decemberben kerül megrendezésre 75 munkatárs részvételével. 
   
 
2012. november. 11
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

   
 

14 millió forint gyűlt össze tegnap a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány által kezdeményezett Fogadj be! program harmadik aukcióján. A Cyrano Étteremben  megrendezésre került autista fiatalok képzőművészeti alkotásait felvonultató kamaraárverésen a támogatók licitjeikkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a válság ellenére sem feledkezhetünk meg azokról, akiknek segítségre van szükségük.

A Fogadj be program 2008-ban indult útjára azzal a céllal, hogy támogatókat, a kortárs kultúrát és a segítséggel élőket összekapcsolja. Az első aukción zsűrizett kortárs képzőművészek munkái kerültek kalapács alá, és minden művészhez tartozott egy autista lakóotthon. A vásárlók azt vállalták, hogy összesen három évig vásárolnak a művésztől és ezzel automatikusan három évig előre meghatározott támogatást biztosítottak a vonatkozó otthonoknak, ami pont a válság kirobbanásakor nagy segítség volt az intézményeknek.

„Akkor még nem gondoltuk, hogy a válság kirobbanásának első éveit  még rosszabb idők fogják követni és így az otthonok működése veszélybe kerül miután átvészelték a 2008-2009-es éveket. A MOHA azon kevés szervezetek egyike, amely működési támogatást is biztosít az otthonoknak, ahol gyakran a számlák vagy az esedékes adók kifizetése is gondot okoz.”- mondta el Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke, a MOHA alapítója.

Az elmúlt években a Fogadj be! program keretében elindult a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programja, azáltal, hogy Tarr Hajnalka képzőművész meglátogatta a Szimbiózis Alapítványt és ott, majd később egyre több otthonban megkezdődött a rajzolás és a közös alkotás a fiatalokkal. Ez idővel Tarr Hajnalka vezetésével önálló művészeti programmá vált az alapítvány egyéb tevékenységei mellett.

2012-ben immáron harmadik alkalommal tart a művekből aukciót az Alapítvány. A művek művészeti értékét jelzi, hogy az alkotók műveiből korábban a Műcsarnokban kétszer, a Miskolci Városi Galériában és a Magyar Nemzeti Galériában is kiállítást rendeztek, utóbbi tavaly egész nyáron várta a látogatókat és nyár végéig több mint 10 000-en tekintették meg a tárlatot.

„Az aukciók egyszerre több célt szolgálnak: bevételt teremtenek a művészeti program működtetésére,az autista fiatalok tehetségének kibontakoztatására, lehetővé teszik az otthonok működésének támogatását, ugyanakkor a MOHA barátainak és támogatóinak is alkalmat nyújtanak arra, hogy jobban megismerjék a programjainkat és egy kellemes estét töltsenek együtt”- mondta el Czunyi Zsuzsa, a MOHA ügyvezetője.

A Mosoly Otthon Alapítvány
A Jaksity György által 2006-ban alapított és a  Concorde csoport által kiemelten támogatott szervezet célja, hogy az autista, értelmileg sérült, illetve halmozottan sérült gyerekek és fiatal felnőttek számára létrehozott nappali intézményeket, bentlakásos otthonokat, illetve terápiás programokat támogassa, illetve ilyeneket maga is indítson. Ezenkívül speciális programokat és kulturális eseményeket is szervez, művészi csoportokat támogat, valamint az érdekvédelmi tevékenység területén dolgozó civil szervezetekkel együttműködésben a segítséggel élők jogainak védelmét és társadalmi integrációját segíti elő.

A Concorde Értékpapír Zrt.
A Concorde Értékpapír Zrt. Magyarország vezető független befektetési és privát banki tevékenységet végző társasága, melyet 19 éve indítottak el magyar tulajdonosai, és ez idő alatt egy kereskedéssel és elemzéssel foglalkozó pénzügyi cégből vált integrált befektetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatcsoporttá. A Concorde a Budapesti, Frankfurti és Varsói Értéktőzsde és a Befektetési Szolgáltatók Szövetségének tagja.

   
 
2012. október. 10
 
   
 
 

Képzőművészeti foglalkozások az autista lakóotthonokban - Nagymáté Eszter és Tarr Hajnalka
   
 
2012. Február. 1
   
 
TARTALOM

 • a 3 Fogadj Be aukció révén több mint 10 millió forint az autista otthonoknak
 • a B.Braun karácsonyi élelmiszeradománya a Miskolci Autista Alapítványnak
 • vezetőképző tréning az otthonvezetőknek
 • MOHA-stand az Art Marketen
 • immár második éve tart az ING Alapkezelő egyedülálló, a miskolci Szimbiózis Alapítványt támogató programja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kedves Barátunk! Tisztelt Támogatónk!

Számos jel utal arra, hogy az autizmus kezdi áttörni az ismeretlenség és értetlenség falait és bekerül a társadalmi köztudatba, köszönhetően az ezen dolgozó alapítványok munkatársainak és persze annak is, hogy ez a leggyorsabban növekvő fogyatékossági csoport: több gyermeknél diagnosztizálnak autizmust évente, mint cukorbetegséget, AIDS-et és rákot együttvéve.

Az irodalmi alkotások és filmek teszik mégis a legtöbbet azért, hogy megértsük az autisták különleges világát és világlátását: most egy újabb mérföldkő ebben a tekintetben a Győri Nemzeti Színház január 29-i bemutatója, a Gézagyerek c. előadás, mely Háy János a szakma és a közönség körében egyaránt nagy sikerű drámája alapján született. A „hibás”(autista) Géza hiteles megformálásában a nyúli Márton Lakóotthonban élő –a főszereplőhöz hasonlóan - szeretetreméltó autista fiatalember, Fekete Marci segített a főszerepet frenetikusan alakító Posonyi Takács Lászlónak, aki fél éven át heti rendszerességgel járt az otthonba ismerkedni az autista fiatalokkal.

Olyan jó kapcsolat alakult ki a Színház vezetésével, hogy a Színház fogadóterében a Híd a jövőbe Alapítvány (Márton Lakóotthon) autizmussal kapcsolatos kiállítása is helyet kapott, a színházba látogatók

Fekete Marcira a november 27-i Fogadj be! aukció résztvevői is emlékezhetnek: ő részvétele is segítségünkre volt abban, hogy Önök 2011-ben is komoly összegekkel támogatták -az autista alkotások megvásárlása révén- a Marcit és társait befogadó otthonokat. Ezúttal több, mint 10 millió forinttal tudtunk 10 otthon fenntartási költségeihez hozzájárulni és egyúttal az esőembereket nevelő családok terhein könnyíteni. Köszönjük!

image.jpeg

A GÉZA GYEREK FŐSZEREPÉNEK MEGFORMÁLÁSA

B.Braun Csoport karácsonyi élelmiszeradománya a Miskolci Autista Alapítványnak

A B.Braun …. dolgozója Karácsonykor ismét gondolt a rászorultakra: idén a MOHA által is segített Miskolci Autista Alapítvány 49 bentlakója és 13 bejáró fiatalja részére gyűjtöttek finomságokat és szereztek meglepetést és nagy örömet. A B.Braun Csoport példaértékű társadalmi felelősségvállalási programjában nagyon fontos szerepet tölt be az autista gyermekek és fiatalok támogatása, többek között a Gyöngyösi Autista Segítő Központ, az autisztikus és magatartászavaros gyermekek fejlesztésével foglalkozó Flóra Alapítvány és a Fogadj be! aukciók révén a MOHA régi és nagyon fontos partnere és támogatója.

image.jpeg

B.BRAUN MAGYARORSZÁG

MISKOLCI AUTISTA ALAPÍTVÁNY

Vezetőképző tréning az otthonvezetőknek

A 2008-ban beütő válság és a kormányzattal zajló egyeztetések sikertelensége miatt az otthonok nehéz helyzetbe kerültek. Annak érdekében, hogy segítsük őket a kilábalásban, a MOHA decemberben elindított egy 4 alkalmas képzéssorozatot, melyen szervezetfejlesztési, vezetői, közösségépítő ismereteket adunk át az otthonok vezető munkatársainak.

Az otthonok munkatársi gárdája bár anyagi tekintetben nem túl megbecsült, mégis különleges, a társadalom számára igen fontos munkát végez. Mivel ez az elkötelezett csapat az alapítványok erőssége, ennek a közösségnek az összefogása és ösztönzése sok nehézségen segítheti át a szervezeteket. A képzéseket Takáts Péter, a Magyarországi Camphill Egyesület vezetője, sikeres vállalatvezető tartja. Köszönjük segítségét!

MOHA-stand az Art Marketen

Az Art Market Budapest Magyarország egyetlen kortárs nemzetközi képzőművészeti vására, és a közép-kelet-európai régió kortárs művészeti piaca, ahol a kereslet és a kínálat, az érdeklődők és a vonzalom tárgya közvetlen kapcsolatba kerülhetnek egymással. Itt kapott megjelenési lehetőséget a MOHA, mely esélyt teremtett arra, hogy minél több ember megismerhesse az alapítvány munkáját.

Az esemény a Millenáris ’B’ épületében került megrendezésre 2011. október 27-30. között.

image.jpeg

http://www.artmarketbudapest.hu/

Immár második éve tart az ING Alapkezelő egyedülálló, a miskolci Szimbiózis Alapítványt támogató programja

Az ING Alapkezelő előző vezetője azzal az elképzeléssel álmodta meg az autizmussal élők segítését, hogy az ne csupán money transfer legyen. Ennek értelmében nem letudni akarjuk, hanem megérteni. És úgy segíteni, hogy annak tényleg értelme legyen”.- nyilatkozta Palástiné Szabó Krisztina, az ING Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az ING Befektetési Alapkezelő közel másfél évvel ezelőtt kezdett abba a mára sikeressé vált kísérleti programba, amelynek keretében „örökbefogadta” az autizmussal élő fiatal felnőttek ellátásával és rehabilitációjával foglalkozó miskolci Szimbiózis Alapítványt. Egyedisége azon a határozott szándékon és érdeklődésen alapul, hogy egyrészt szükségszerű segítséget kapjon az alapítvány, másrészt a cég dolgozói valóban megismerjék és minél többet megtudjanak az autizmusról. Ennek keretében több önkéntes munkás napot tartottak a cég dolgozói a Szimbiózis Alapítvány farmján, hol esőben bozótot írtottak, hol a 2009-es nagy miskolci özönvizek kárait segítettek felszámolni, hol kertszépítő munkákat végeztek. A „kétkezi” segítségen túl pénzügyi támogatást is nyújtottak az Alapítványnak, valamint felkészítő tréningek és közös programok is részévé váltak az örökbefogadásnak, mint a tavalyi Márton napi kézműveskedés Miskolcon vagy a Tropicarium meglátogatása. Idén immár második alkalommal került sor nagysikerű és komoly bevételt hozó közös karácsonyi vásárukra is az ING Dózsa György úti székházában.

SZIMBIÓZIS ALAPÍTVÁNY

ING-SZIMBIÓZIS EGYÜTTMŰKÖDÉS

   
 
2011. November. 30
 
   
 
2011. November. 28
   
 

18 millió forint bevétel a harmadik Fogadj be! jótékonysági aukción

 18 millió forint gyűlt össze tegnap a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány által kezdeményezett Fogadj be! program aukcióján. A Műcsarnokban megrendezésre került autista fiatalok képzőművészeti alkotásait felvonultató árverésen a támogatók licitjeikkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a válság ellenére sem feledkezhetünk meg azokról, akiknek segítségre van szükségük.

Kulcsinformációk

 • Harmadik alkalommal került megrendezésre november 27-én a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány közös kezdeményezése, a Fogadj be! aukció.
 • Az aukción 17 tehetséges autista alkotó 99 műve került kalapács alá, és 18 millió forintnyi bevétel gyűlt össze a támogatóknak köszönhetően.
 • A tavalyi évhez hasonlóan idén is Virág Judit művészettörténész, a Virág Judit Galéria tulajdonosa vezette az árverést.
 •  A vasárnapi aukció házigazdája az ismert televíziós műsorvezető, Krizsó Szilva volt, az eseményen pedig fellépett Kulka János, Kossuth-díjas színművész, az autizmus  nagykövete is.

Idézetek

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke, a Mosoly Otthon alapítvány elnöke

 • „Örömmel tölt el, hogy a mecenatúrát, illetve a civil szférát is érzékelhetően sújtó hazai és nemzetközi válság és rossz hangulat ellenére sikeres volt az idei aukciónk is. Számos olyan támogatónk van, akik már a tavalyi évben is licitáltak a képekre, mindez pedig külön öröm számomra, hiszen pontosan az volt az eredeti célunk, hogy hosszú távú kapcsolat jöjjön létre a támogatók és a lakóotthonok között. Óriási segítséget jelent ez az autizmussal élők és nevelőik számára, mivel így nem csak az egyszeri támogatás optimális, gyakran életmentő felhasználásában gondolkodhatnak. Fejlesztési programjuk lehetőséget kap, hogy újabb állomásokat célozzon meg.”

Virág Judit galériatulajdonos, az aukció vezetője

 • „A válság a művészeti szférát és a non-profit szervezeteket súlyosan érintette, ezért is tartom kiemelkedő eredménynek az idei aukció sikerét. Az, hogy a képzőművészeti kánonban nehezebben elhelyezhető, autista fiatalok műalkotásainak aukcióján újra ilyen jelentős összeg folyt be, mindent elmond a programról. Személy szerint megtiszteltetésnek tekintem, hogy már több éve részese lehetek ennek a minden szempontból különleges kezdeményezésnek.”

Eredeti közlemény

18 millió forint bevétel a harmadik Fogadj be! jótékonysági aukción

18 millió forint gyűlt össze tegnap a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány által kezdeményezett Fogadj be! program aukcióján. A Műcsarnokban megrendezésre került autista fiatalok képzőművészeti alkotásait felvonultató árverésen a támogatók licitjeikkel hívták fel a figyelmet arra, hogy a válság ellenére sem feledkezhetünk meg azokról, akiknek segítségre van szükségük.

Harmadik alkalommal került megrendezésre november 27-én a Concorde Értékpapír Zrt. és a Mosoly Otthon Alapítvány együtt indított Fogadj be! aukciója, melyen hasonlóan a tavalyi árveréshez, kizárólag autista alkotók képeire licitálhattak a vendégek. A művek a Fogadj be! képzőművészeti program foglalkozásain születtek, melyet Tarr Hajnalka, a MOHA művészeti vezetője koordinál. Idén 17 tehetséges autista alkotó 99 műve került kalapács alá, és végül 18 millió forintnyi bevétel gyűlt össze a támogatóknak köszönhetően.

„Örömmel tölt el, hogy a mecenatúrát, illetve a civil szférát is érzékelhetően sújtó hazai és nemzetközi válság és rossz hangulat ellenére sikeres volt az idei aukciónk is. Számos olyan támogatónk van, akik már a tavalyi évben is licitáltak a képekre, mindez pedig külön öröm számomra, hiszen pontosan az volt az eredeti célunk, hogy hosszú távú kapcsolat jöjjön létre a támogatók és a lakóotthonok között. Óriási segítséget jelent ez az autizmussal élők és nevelőik számára, mivel így nem csak az egyszeri támogatás optimális, gyakran életmentő felhasználásában gondolkodhatnak. Fejlesztési programjuk lehetőséget kap, hogy újabb állomásokat célozzon meg” – mondta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is Virág Judit művészettörténész, a Virág Judit Galéria tulajdonosa vezette az árverést. Az eredményeket értékelve kiemelte: „A válság a művészeti szférát és a non-profit szervezeteket súlyosan érintette, ezért is tartom kiemelkedő eredménynek az idei aukció sikerét. Az, hogy a képzőművészeti kánonban nehezebben elhelyezhető, autista fiatalok műalkotásainak aukcióján újra ilyen jelentős összeg folyt be, mindent elmond a programról. Személy szerint megtiszteltetésnek tekintem, hogy már több éve részese lehetek ennek a minden szempontból különleges kezdeményezésnek.”

A vasárnapi aukció házigazdájának szerepét az ismert televíziós műsorvezető, Krizsó Szilva vállalta, az eseményen pedig fellépett Kulka János, Kossuth-díjas színművész, az autizmus nagykövete is.


Linkek

[1] 18 millió forint bevétel a harmadik Fogadj be! jótékonysági aukción : http://www.hirlabor.hu/wp-content/uploads/2011/11/concorde_fogadjbe_111128.doc

[2] Harmadszor is Fogadj be! – Jótékonysági aukció autista fiatalok képeiből: http://www.hirlabor.hu/2011/11/10/harmadszor-is-fogadj-be-%E2%80%93-jotekonysagi-aukcio-autista-fiatalok-kepeibol

[3] A 2010-es aukció eredményei - sajtóközlemény: http://www.hirlabor.hu../2010/09/27/kiemelkedoen-magas-bevetel-az-autista-alkotok-muveibol-rendezett-aukcion

[4] A Concorde Értékpapír Zrt. honlapja: http://www.concordert.hu/

   
 
2011. június. 15
   
    
 
2011. május. 27
   
 
 
Privát labirintusok – Autizmussal élő alkotók és kortárs képzőművészek közös kiállítása Magyar Nemzeti Galéria, C épület, III. emelet
2011. június 2 – szeptember 18.

A Magyar Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Alapítvány együttműködésében megvalósuló Privát labirintusok című kiállítás a helyzetükből adódóan a társadalmi nyilvánosság perifériáján élő autista alkotók munkáihoz a kortárs képzőművészet néhány meghatározó képviselőjének művei közül válogat.A közös szereplés nem azonosságokra, hanem a kortárs képzőművészet egyes kifejezési formáival való elgondolkodtató egybeesésekre, hasonlóságokra hívja fel a figyelmet. Az autista munkák blokkjait elválasztó – néha azokkal párba állított – kortárs művek a környezetükre is reflektáló, továbblépni segítő hivatkozási pontok. A hangsúly a művek közötti párbeszéd lehetőségének megteremtésén van, amely éppúgy vezethet a kortárs képzőművészetről alkotott vélemények árnyaltabbá tételéhez, mint az autizmusról alkotott kép sztereotípiáktól való megtisztításához, pontosításához.

Az autizmussal élők esetében az esztétikai minőséget is hordozó – bár erre nem törekvő –, érzelmeket is mozgósító – bár azokat felkelteni nem kívánó – „ábrák”, rajzsorozatok célja nem az „önkifejezés”. Inkább tekinthetőek egy maximális következetességre törekvő világrendezés és szabálykeresés dokumentumainak. A dolgok változékonyságát – „emberek, helyek, hangok és látványok zavarba ejtő, egymással kölcsönhatásban álló egyvelegét” – a meghatározott módon ismétlődő részletek ereje „semlegesíti”. Ez az „életstratégia” – az elveszettség, a szorongás és a tehetetlenség érzésével szemben az állandóságért, a biztos támpontokért folytatott küzdelem – a „mi” világunknak is része. Sőt, mintha erre – az autizmussal foglalkozó írásokon és filmeken keresztül is – egyre több figyelem irányulna. Mintha az információrobbanás, illetve a fogyasztói társadalmat jellemző állandó megújulási kényszer miatt felgyorsult és egyre kiszámíthatatlanabb világ valamiképpen a saját problémáival és félelmeivel is szembesülne az autizmus kapcsán. Hiába eredményez – az autistákra általában jellemző – könyörtelenül pontosan és nagykapacitással működő emlékezet az általánosításra, elvonatkoztatásra való képtelenséggel együtt a „miénktől” gyökeresen eltérő gondolkodásmódot és információkezelést. Az autizmus néhány más ismertetőjele ennek ellenére képes megidézni a mindennapi életünket is megszervező rituálékat, a művészeti tevékenységben való menedékkeresést: a repetitív tevékenységgel kordában tartott élet-projekteket. A kontrollálható világra való vágy általános érzésén túl pedig olyan, a képzőművészeti alkotófolyamattal kapcsolatos kérdésköröket is felvet, mint az egyéni stílus feltételei, a színek és az érzelmek, valamint a rész és az egész kapcsolata, a motívum-sokszorozás és a térkezelés-használat, s mindezekkel összefüggésben az absztrakció különböző fokaihoz és módozataihoz, és egyáltalán a valósághoz való viszony.

            Ez a kiállítás – Sugár János szavaival élve – „empátiatréning” és „szolidaritási gyakorlat”, ahol a néző akarva-akaratlanul döntési helyzetbe kényszerül: rajta is múlik, hogy saját tapasztalataira, élményeire, képnézési szokásaira is építve meddig próbál eljutni a „megértésben” a „másik” felé, s így a másik oldal kommunikációképtelensége mennyire törhető meg; mennyire hajlandó feloldani azt a modern művészet történetéből egyáltalán nem ismeretlen feszültséget, amely az alkotói oldal szándéka és a nézői oldal (be)fogadókészsége között fennállhat. Hiszen itt nem megfejthető, csak részben megsejthető az autizmussal élő ember világának magányossága, „ami messze meghaladja ennek a szónak a szokásos érzelmi értelemben vett jelentését. Inkább az élmények káoszában való jelentéskereséssel függ össze, amely intellektuális magányossággal párosul. Ez egyfajta metafizikai magányosság: mi – vele ellentétben – egy koordináta-rendszerben állunk, nem pedig a semmi közepén.”

Az érintettség felfedezése – a megérteni akarás vágya – egy olyan lépés a másik irányába, amely, ha nem is egzakt válaszokhoz, de néhány új nézőponttal gazdagodva, saját magunk és környezetünk jobb megértéséhez nyithat utat, akár e műveken keresztül is. A Magyar Nemzeti Galéria és a Mosoly Otthon Közhasznú Alapítvány együttműködésében megvalósuló kiállítás egy olyan közel négyéves folyamat legújabb állomása, amelynek éppúgy részei voltak az autista lakóotthonok támogatására szervezett Fogadj be! aukciók a Műcsarnokban (2008, 2010), mint az autizmussal élő felnőttek munkáiból a Miskolci Galériában (2010) megrendezett, A konkrét birodalma című tárlat.

A kiállítás kurátora Tarr Hajnalka képzőművész. A rendezésben, illetve a kísérő rendezvények szervezésében a Magyar Nemzeti Galéria részéről Százados László, valamint Sepsey Zsófia művészettörténészek vesznek részt.

A tárlaton a 17 autista alkotó mellett 9  kortárs képzőművész alkotása szerepel.

Autizmussal élő alkotók:

Bárdfalvi Zsolt (1991, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc)
Blahó János (1963, Kalán Néni Kiskulcsa a Pihenőkerthez Erdei Iskola Közhasznú Autista Alapítvány, Csorvás)
Boukhezer Amine (1988, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc)
Bőczi Csaba (1980, Szentbékkálla)
Farkas Ádám (1990, Budapest)
Fekete Márton (1987, „HÍD A JÖVŐBE” Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány, Nyúl)
Horváth Szabolcs (1985, Élet-esély Autistákat Segítő Egyesület, Kozármisleny)
Kelemen Róbert (1983, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc)
Kovács M. Mátyás (Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért, Szombathely) 
Krejcsi Mária (1964, Élet-esély Autistákat Segítő Egyesület, Kozármisleny)
Lakatos Renáta (1990, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc)
Pados Zulejka (1993, Magyarországi Camphill Egyesület, Velem)
Süvöltős Béla (1953, Miskolci Autista Alapítvány)
Tóth Dezső (1993, Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület)
Varga Máté (1978, Miskolci Autista Alapítvány)
Vreczenár Viktor (1975, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc)
Zoltán Gábor (1986, Miskolci Autista Alapítvány)

Kortárs képzőművészek:


Igor és Ivan Buharov (Szilágyi Kornél /1971/ és Hevesi Nándor /1974/)
Csontó Lajos (1964)
Fekete Balázs (1957)
Fischer Judit (1981)
Fodor János (1975)
Szíj Kamilla (1957)
Tibor Zsolt (1973)
Várnai Gyula (1956)

A kiállítás létrehozásában közreműködő lakótthonok és alapítványok:

Esőemberke Alapítvány a Vas Megyei Autistákért, Szombathely
Élet-esély Autistákat Segítő Egyesület, Kozármisleny „HÍD A JÖVŐBE” Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány, NyúlKalán Néni Kiskulcsa a Pihenőkerthez Erdei Iskola Közhasznú Autista Alapítvány, Csorvás Magyarországi Camphill Egyesület, Velem
Miskolci Autista Alapítvány, Miskolc
Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Miskolc
Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület, Vésztő

A kiállítás szervezésében közremûködô nonprofit szervezetek
:

Fogyatékos Személyek Esélyegyenlôségéért Közalapítvány, Budapest
Autisták Országos Szövetsége, Budapest
„Esôemberekért” Egyesület, Tata
Nemzetközi Cseperedô Alapítvány, Budapest
   
 
2011. április. 13
   
 
 

Április 8-án a Miskolci Szimbiózis Alapítvány lakóotthonában élő autista fiatalember, Boukhezer Amine is elbúcsúztatta a Magyar Lhoce Expedíciót.

Amine, aki betéve tudja a föld összes országát és azoknak fővárosait, egy csodálatosan színes világtérképet rajzolt, melyet textíliára másolva hozott ki a repülőtérre. Az az expedíció közös terve Amine-nel, és a Mosoly Otthon Alapítvánnyal, hogy rajzát Mécs László elviszi a Himalájába, és reményeink szerint egészen a 8516 m-es Lhoce csúcsára.

Bízunk benne, hogy ezzel nemcsak Amine-nek szerzünk örömet, hanem ráirányíthatjuk a közfigyelmet arra a nehéz állapotra, mellyel Amine (és igy csaladja is) küzd: az autizmusra.


A MOHA egy jelképes összeg erejéig támogatást nyújtott az expedíciónak. Szándékunk szerint ez azt jelképezi, hogy a fogyatékos emberek nemcsak támogatásra szorulnak, hanem képesek ők is támogatni másokat.További részletek az expedícióról: Mosolyotthon a Facebook-on

 
2011. április. 4
   
 

Tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs van a világon. Kétségkívül hatalmas emberi teljesítmény feljutni ezek akár egyikére is. Évekkel ezelőtt pár magyar hegymászó (Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László) azt a célt tűzte maga elé, hogy mind a tizennégy hegycsúcsra jusson föl a magyar lobogó.

Több ezer kilométert utaznak, heteken keresztül készülnek, tűrve az időjárás legszélsőségesebb viszontagságait, hogy aztán egy rövid pillanatra feljussanak a csúcsra.


Fotó: (Szalay-Berzeviczy Attila)

A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció (http://www.himalajaexpedicio.hu/) célja 2011-ben a Lhoce (8516 m), - a világ negyedik legmagasabb hegycsúcsának megmászása. A program érdekessége, hogy a magyar hegymászók oxigénpalack és az alaptábortól serpák támogatása nélkül jutnak föl a csúcsokra, ennek a tiszta, sokkal nagyobb sportértéket képviselő stílusnak világszerte is csak kevés képviselője akad.

Kevesen képesek ilyen magas csúcsokra mászni. De mégis, valahogy mindenki képes lehet kivenni a maga részét egy ilyen teljesítményből. Így, habár csak páran érnek fel a Lhoce csúcsára, mégis magáénak érezheti ezt a teljesítményt mindenki, aki hozzájárult, akár anyagi akár más segítséggel. A Concorde és munkatársai filozófiájához maximálisan kapcsolódik az emberi tehetségre, akaraterőre és kitartásra alapozott expedíció, ezért örömmel veszünk részt a támogatásában, mind anyagi, mind nem anyagi értelemben.

A maguk lehetőségeihez mérten hozzájárulnak az expedícióhoz a Mosoly Otthon Alapítvány (http://facebook.com/mosolyotthon) által támogatott autista otthonok, amelyek részben a lakóik által készített rajzok eladásából jutnak jövedelemhez. Miközben az expedició részévé válnak, és legalábbis lélekben ők is feljutnak a csúcsra, azt is bizonyítják, hogy a csúcsteljesítmények néha egészen alacsonyan, a közelünkben vannak, és a segítségünkkel és az ő akaraterejükkel a korlátok vég nélkül tologathatóak annak érdekében, hogy a segítséggel élő fiatalok is teljes életet éljenek a társadalmunk szerves részeként.

A Mosoly Otthon és a Concorde Csoport Facebook oldalán az elkövetkező hetekben érdekes tartalmakkal követjük figyelemmel az expedíciót. Jaksity György, a Concorde elnöke, aki a következő hetekben részben az expediciótól függetlenül tartózkodik Nepálban, a hegymászó csapattal az alaptábor felé vezető út egy részét is megteszi, és beszámol majd élményeiről, tapasztalatairól.


További részletek az expedícióról: Mosolyotthon a Facebook-on

   
 
   
Mosoly Otthon
Közhasznú Alapítvány
Az Alapítvány székhelye:
1123 Budapest, Alkotás u. 50. A/6.

Központi telefon: 06 1 489-2300 E-mail: info@mosolyotthon.hu
Az Alapítvány bankszámlaszáma:
CIB Bank Zrt.
10700024-43767900-51100005
Mosoly Otthon Köshasznú Alapítvány adószáma:18260371-1-43
Designed by GABA67 2007. www.free-dimension.hu